Manuel Terapi Nedir?

Manuel terapi, özellikle ülkemizde uygulanan fizik tedavi standart metotlarının aksine, bireye özel olarak gerçekleştirilen terapi yöntemidir.

‘El ile terapi’ anlamına gelen manuel terapi, çeşitli özel teknik ve uygulamalar kapsamında bireyde hizalama ve dengelemeyi amaçlayan tedavi yöntemidir. Manuel terapi, adı doğrultusunda, herhangi bir cihaz ya da makine kullanılmadan gerçekleştirilen tedavidir. Bu bakımdan manuel terapiyi, herhangi bir cihaz kullanılmadan, el ile yapılan eski bir fizik tedavi yöntemi olarak tanımlayabiliriz. Halk arasında yanlış uygulamaları dolayısıyla ‘’alternatif tıp’’ yöntemi olarak algılansa da manuel tedavi modern tıp dünyasında halen yeri olan ve kişinin ağrılarını gidermede etkili bir yöntem olarak gösterilen seçenekler arasındadır.

Manuel Tedavi Teknikleri Nelerdir?

Manuel terapi öncesi detaylı bir değerlendirme yapılıp problemin tam belirlenmesi ihtiyaçların listelenmesi gerekir. daha sonra uygun tekniğe karar verilir.

Manuel tedavi, üç farklı yöntem kullanılarak gerçekleştirilebilir. Hastanın durumuna, ağrısına, ağrı ya da sızı hissettiği alana göre hangi tekniğin kullanılacağına uzmanınız karar verir.

Yumuşak Doku Mobilizasyonu

Eklem hareketlerini yaparken ağrı çekenler ya da eklem çevresinde acı hissedenler için kullanılan bu yöntem, genellikle eklem çevresindeki kasların aktif edilmesini amaçlar. Bu kasların aktivasyonu, üzerinde biriken gerginliğin azalmasını ve kan dolaşımın arttırılmasını sağlayacaktır. Özellikle miyofasyal adezyonlar, bu yöntem kullanılarak gerçekleştirilen manuel tedavilerde tedavi edilebilmektedir. Temel amaç eklem çevresinde bulunan doku sıvılarının hareketlendirilmesidir. Doktorunuz bu işlemi yapabilmek için iki farklı el hareketini tekrarlar: ritmik germe ve kuvvetli basın.

Ger ve Say

Duruşunuzun daha sağlıklı görünmesini istiyosanız, postural problemlerin oluşmasına sebep olan reflekslerin üstesinden gelmeniz gerekir. Nöromüsküler refleksler olarak da tanımlanan bu hareketlerin çözümlenebilmesi için belirli ağrıların başlayıp tetiklendiği noktaların hedef alınması gerekir. Alanında uzman doktorunuz tarafından, diğer tedavilerin ağrınızı geçirmediği durumlarda bu yöntem özellikle tercih edilebilir, çünkü vücut kaslarının yeniden normal düzeyde bir gerginlik seviyesine sahip olmasına olanak tanıyan ger ve Say yönteminin başarı oranı oldukça yüksektir.

Eklem Mobilizasyonu

Eklem mobilizasyonu işlemindeki temel amaç, hareketlerimizi olanaklı kılan eklemlerin daha kolay ve hızlı hareket edebilmesi için bir gevşetme işlemi yapmaktır. Hareket konusundaki yavaşlık ve ağrı, genellikle ilgili alandaki kasların tutulmasından meydana gelir. Bu yüzden buradaki kaslara buz presi ya da masaj uygulamasının kasları harekete geçirerek tutulmayı ortadan kaldırması, bir mobilizasyon yaratır. Sırt ağrısı için eklem mobilizasyonu sıklıkla tercih edilen bir yöntemdir.